Rijeke Krka i Krčić

Čudesna rijeka Krčić

Izvire u podnožju najvišeg planinskog vrha u Hrvatskoj, a onda se nakon 10,5 kilometara toka slapom ulijeva u izvor Krke.
Takav slučaj u svijetu nije poznat. Taj slap spada u ona čuda prirode kojima se čovjek uvijek iznova divi i u njima traži skrivena značenja.

Čarobna rijeka Krka

Čarobna i enigmatična rijeka. Zrači svojom meditativnom mirnoćom. Sve do slapova. Tamo se mirnoća pretvara u snagu koja oduzima dah.
Jedna je od najljepših i najneobičnijih, ali i najzagonetnijih europskih rijeka. Ni danas se pouzdano ne zna gdje joj je izvor. Ne zna se točno ni gdje je njezino ušće, ali se zna da njena jezera u stvari nisu jezera. Njeni najljepši ukrasi – slapovi nisu tek fizičke zapreke u vodenom toku nego živa bića koja se rađaju, rastu i umiru. Krka ima 2 sutoka, 5 pritoka, 7 slapova i 11 jezera. Krka je po brojnosti ribljih vrsta najbogatija rijeka jadranskog sliva i cijenjena je kao ihtiološki spomenik najviše svjetske kategorije. Osim toga, Krka je prvorazredni spomenik prirode po brojnosti i raznovrsnosti ptica pa spada među najvrjednija ornitološka područja Europe.