Kninska tvrđava

Kraljev dom

Jedna od najvećih i najstarijih europskih tvrđava, drevna kninska tvrđava svojom ljepotom i mističnošću brzo i lako zarobljava srca posjetitelja te ih uvijek iznova oduševljava i opčinjava svojom tajnovitom ljepotom i neispričanim pričama.
Šetnja tvrđavom nije obična šetnja. To je hod kroz vrijeme u društvu starih zidina i bastiona, hod koji pobuđuje maštu i stvara iskustvo koje se ne zaboravlja.
Kninsku tvrđavu Hrvati su započeli graditi u IX. stoljeću. Tokom stoljeća, osvajali su je, rušili i gradili Mađari, Turci, Mlečani, Francuzi i Austrijanci, ali i hrvatski srednjovjekovni velikaši.
Kninska tvrđava se može podijeliti na pet dijelova.
Najstariji dio kninske tvrđave ili najstariji grad jest gornji grad, odnosno Kaštel Knin. Nastao je u 9. stoljeću kad je formiran hrvatski srednjovjekovni kastrum. Tu je bilo sjedište starohrvatske države i kraljeva. Tu se nalaze i ostaci utvrđenja izgrađenog za vrijeme narodne dinastije hrvatskih vladara čime se, za sada, može podičiti samo Knin. Mostovima se iz Kaštel Knina dolazi u Kaštel Lab na kojem se nalazi metalni stup sa hrvatskom zastavom te spomenik prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.
Iz Laba se posjetitelji spuštaju u Garišta, Belveder i Donji grad, a i sami ulaz u tvrđavu je preko pokretnog drvenog mosta. I sada je sav taj pregled različitih kultura i stilova gradnje posjetitelju na dlanu.

A kada završi šetnja kroz vrijeme, na tvrđavi vas čekaju muzeji i galerije, spomen sobe čuvenih Kninjana, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku i večera na krovu grada, točno stotinu metara iznad Knina s pogledom na kninsko polje okruženo moćnim planinama.